Patryk Lipowski

Dieta ketogeniczna

 

Dieta ketogeniczna odwraca Piramidę Zdrowego Żywienia do góry nogami. Opiera się na jak najmniejszej ilości węglowodanów dostarczanych z posiłków. Ogranicza się wówczas spożycie owoców i produktów zbożowych (te drugie zwykle eliminuje) w codziennych posiłkach, a stawia na jak największą ilość tłuszczów, w tym również zwierzęcych.

 

 

Podczas niskiej ilości dostarczanych wraz z posiłkami węglowodanów, organizm przy niskiej dostępności glukozy przechodzi w stan jej oszczędzania dla procesów, które są od niej zależne. Początkowo utleniane są ciała ketonowe i inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, potem wolne kwasy tłuszczowe, a dopiero na końcu glukoza. Przy stosowaniu diety ketogenicznej dochodzi do spadku wydzielania insuliny, przez co następuje zahamowanie procesu lipogenezy (syntezy tłuszczu) oraz zwiększa się wydzielanie glukagonu. Następuje wówczas zwiększenie lipolizy (rozpad tłuszczu) i powstawanie ciał ketonowych, które to stają się paliwem dla mitochondriów. I to ciała ketonowe zamiast glukozy stają się źródłem energii.

 

 

W pierwszej kolejności zajmuje się obszerną edukacją pacjenta na temat diety ketogenicznej oraz wszelkich pojęć z nią związanych. Pacjent dostaje e-booka edukacyjnego. Po przeprowadzeniu edukacji przygotowuje indywidualny jadłospis mający na celu wprowadzić organizm w stan ketozy na czas okresu adaptacyjnego. Jadłospis przygotowany jest na okres 3-4 tygodni z listą zakupów, zaleceniami żywieniowymi oraz zadaniami kontrolnymi dostosowanymi do potrzeb pacjenta.

Adaptacja do ketozy trwa od 2 do 4 tygodni, jednak warto przeprowadzać ją przez 4 tygodnie. W okresie tym w każdym dniu należy stopniowo redukować węglowodany i białko. Natomiast pozostała część zapotrzebowania energetycznego pochodzi z tłuszczu. Kluczową rolę pełni uzupełnianie potasu, magnezu, sodu oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Dlaczego jest to ważne? Ponieważ wraz z redukcją węglowodanów organizm wydala zapasy wody oraz zużywa glikogen z mięśni i wątroby. Przez to dochodzi również do utraty cennych pierwiastków i witamin.

Z racji niskiej ilości węglowodanów w diecie organizm w początkowej fazie czerpie energię z glikogenu, a dopiero w późniejszej fazie zaczyna pozyskiwać ją z tłuszczu. W tym okresie dochodzi do deficytu minerałów, które trzeba uzupełniać, aby nie doszło do tzw. keto grypy. Stan ten charakteryzuje się m.in.: bólami głowy, zaparciami, biegunkami, bólem brzucha, zaburzenia snu, rozdrażnieniem oraz słabą koncentracją. Trzeba jednak liczyć się z tym, że każdy organizm inaczej reaguje na zmianę sposobu odżywiania. Niektóre osoby adaptują się prędzej, a inne wolniej. Należy pamiętać o częstym piciu wody oraz soleniu posiłków.

 

 

Uznaje się, że adaptacja kończy się w momencie, kiedy nie pojawiają się już symptomy „keto-flu”, a stężenie BOHB (egzogennych ciał ketonowych) w surowicy wynosi powyżej 0,5 mmol/L. Uznajmy więc, że koniec adaptacji to nie sam moment wejścia w ketozę, a czas, w którym dobrze się czujemy i funkcjonujemy, mając ketony we krwi. Warto natomiast dać sobie te kilka tygodni i w tym czasie nic nie zmieniać w diecie, aby w łatwy sposób nie wyjść ze stanu ketozy.

Do oznak świadczących o zaadaptowaniu organizmu do diety ketogenicznej należą:

  • brak lub znaczne zmniejszenie uczucia głodu;
  • lepsza koncentracja;
  • poprawa nastroju;
  • brak objawów keto grypy (jeśli do niej doszło);

Po około 3-4 tygodniach, gdy adaptacja do ketozy zostanie zakończona, przygotowuję nowy jadłospis wraz z odpowiednimi materiałami oraz zaleceniami żywieniowymi. Jestem w stałym kontakcie z pacjentem.

 

 

  • cukrzycy
  • insulinooporności
  • otyłości
  • zespołu policystycznych jajników (PCOS)
  • zaburzeń endokrynologicznych
  • padaczki lekoopornej
  • choroby Parkinsona
  • wykorzystaniem diety ketogenicznej w sporcie

 

 

 

KONSULTACJA

  • ? Wstępna diagnoza i omówienie problemu
  • ? Szczegółowy wywiad dietetyczny wraz z oceną sposobu żywienia i stanu odżywienia
  • ? Zapoznanie się z historią leczenia i wynikami badań
  • ? Omówienie zaleceń żywieniowych w kontekście diety ketogenicznej oraz innych jednostek chorobowych jeśli występują
  • ? Materiały edukacyjne w wybranej formie
  • ? Określenie czy w oparciu o materiały poradzicie sobie sami czy potrzebujecie dalszej opieki w wprowadzaniu zmian i nawyków żywieniowych (decyzja pacjenta)
Czas trwania wizyty: około 1,5h
200 zł

KONSULTACJA Z JADŁOSPISEM ADAPTACYJNYM (Wprowadzenie w dietę ketogeniczną)

  • ? Szczegółowy wywiad dietetyczny wraz z oceną sposobu żywienia i stanu odżywienia
  • ? Zapoznanie się z historią leczenia i wynikami badań
  • ? Omówienie zaleceń żywieniowych dostosowanych do diety ketogenicznej oraz poszczególnych jednostek chorobowych
  • ? Przygotowanie indywidualnego planu żywienia z listą zakupów na czas adaptacji do ketozy
  • ? Pakiet materiałów w formie książki
  • ? Zaplanowanie ewentualnej suplementacji
  • ? Opieka, wsparcie dietetyka i stały kontakt
Czas trwania wizyty: 60 minut
450 zł

KONSULTACJA ORAZ KOREKTA JADŁOSPISU PO OKRESIE ADAPTACJI (NOWY JADŁOSPIS)

  • ? Po okresie adaptacji do ketozy korekta i przygotowanie nowego jadłospisu z listą zakupów na 28 dni według nowych zaleceń,
  • ? Opieka, wsparcie dietetyka i stały kontakt
Czas trwania wizyty: 30 minut
350 zł

WIZYTA KONTROLNA Z NOWYM PLANEM ŻYWIENIOWYM

  • ? Kontrola postępów i wprowadzanie ewentualnych modyfikacji planu żywieniowego
  • ? Nowy indywidualny plan żywienia na około 4-5 tygodni, uwzględniający dotychczasowe spostrzeżenia Pacjenta
  • ? Monitorowanie aktualnych badań laboratoryjnych
  • ? Opieka, wsparcie dietetyka i stały kontakt przez cały czas trwania kuracji
  • ? Dostęp do platformy BODY7 (a w niej: dotychczasowe diety z przepisami, własny dzienniczek pomiarów, artykuły i ciekawostki żywieniowe dopasowane do Pacjenta, historia badań i wiele innych)
Po ustalonym indywidualnie czasie następuje spotkanie kontrolne (standardowo co około co 4-5 tygodni). O częstotliwości spotkań decyduje Pacjent. Na spotkaniu analizowane są efekty terapii, zbierane informacje i uwagi na temat jadłospisu. Na kolejny okres czasu układany jest nowy plan żywieniowy biorący pod uwagę wszelkie spostrzeżenia Pacjenta (m.in. kwestie smakowe, organizacyjne, życiowe) i skorygowany tak, aby zoptymalizować osiągnięcie założonych efektów na podstawie obserwacji z poprzednich miesięcy.

Czas trwania wizyty: 30 minut.
300 zł
POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ