Przy istniejących problemach jelitowych polecanym modelem żywienia jest dieta low FODMAP.
Celem diety low FODMAP jest przede wszystkim złagodzenie objawów jelitowych, identyfikacja produktów, które mogą nasilać dolegliwości oraz tych, które są dobrze tolerowane.
Dieta low-FODMAP przyczynia się do poprawy jakości życia poprzez zmniejszenie uczucia wzdęcia i dyskomfortu, polepszenie rytmu wypróżnień.
Zakłada ona eliminację z diety produktów bogatych w FODMAP, czyli fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Związki te mogą nasilać objawy zespołu jelita nadwrażliwego.
Cierpisz na SIBO?
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, który jest coraz częściej rozpoznawany u pacjentów z objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj. wzdęciami i/lub biegunką czy zaparciami.
Podstawą rozpoznania jest pozytywny wynik wodorowych i/lub metanowych testów oddechowych.
W przypadku SIBO istotne jest wdrożenie indywidualnie dopasowanej diety, odpowiednio dobranej antybiotykoterapii, a także modyfikacja stylu życia (redukcja poziomu stresu oraz dbanie o lepszą jakość snu). Polecanym modelem żywienia jest, również dieta low FODMAP.
Twój komentarz