Patryk Lipowski
22 Gru

Przepis na zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków jest nie tylko smaczny, ale także posiada wiele zalet. 🙌️👍 Poznaj kilka powodów, dla których warto go zrobić w domowym zaciszu! 🥰

🔎Zakwas z buraków jest bogaty w naturalne probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit. Probiotyki mogą wspomagać trawienie, wzmacniać układ odpornościowy oraz pomagać w utrzymaniu zdrowej równowagi bakteryjnej w organizmie.

 

🔎Wyprodukowanie zakwasu w domu może być znacznie tańsze niż zakup gotowych produktów probiotycznych w sklepach. Dodatkowo robiąc zakwas w domu, masz pełną kontrolę nad składnikami używanymi do jego przygotowania, unikając dodatków chemicznych czy sztucznych substancji.

🔎Zakwas z buraków można przechowywać przez dłuższy czas w lodówce, co sprawia, że można go wykorzystać stopniowo w różnych potrawach.

 

Warto zauważyć, że zakwas z buraków, podobnie jak inne produkty fermentowane, może różnić się w smaku i konsystencji w zależności od warunków, w jakich jest przygotowywany. Jednak jego zalety zdrowotne i smakowe sprawiają, że jest to doskonały dodatek do codziennej diety.😍😊

 

Poniżej przepis na zakwas domowej roboty👇

 

                                                                                       Zakwas z buraków

Składniki na 3 słoiki:

 

☑buraki 3 duże sztuki

☑woda 1,5 litra

☑sól 1,5 łyżki

☑pieprz kolorowy w ziarnach 12 kulek

☑liście laurowe 9 sztuk

☑ziele angielskie 6 sztuk

☑czosnek 9 ząbków

☑koper opcjonalnie

 

Sposób przygotowania:

👉Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.

👉Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść. Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła. Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).

👉Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

👉Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Następnie dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami. I gotowe!🥰👌👌

Twój komentarz




POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ