Kaloryczność czekolady wynosi około 530-580 kcal/100 g.
Wybierając dobrej jakości czekoladę, może okazać się ona cennym źródłem antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin a także składników mineralnych takich jak magnez, mangan, żelazo, fosfor, cynk, selen czy potas.
Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych.
Co jeszcze jest ciekawe, gorzka czekolada sprzyja redukcji nadmiernej masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością)!
Spożywanie gorzkiej czekolady może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu. Dlatego też powinna znajdować się w dietach osób aktywnych.
Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:
- czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej,
– czekoladę deserową,zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,
– czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej,
– czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej, składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.
Jaką czekoladę wybrać?
Najzdrowszą propozycją będzie czekolada z jak największą zawartością miazgi kakaowej, czyli kakao, ponieważ miazga ta odpowiada za właściwości zdrowotne czekolady.
Wysoki udział kakao to również mniejsza zawartość cukru w czekoladzie. Najlepiej unikać czekolady białej oraz czekolad nadziewanych kremowymi wkładami, ponieważ charakteryzują się dużą zawartością cukru oraz niezdrowych tłuszczów trans.
Twój komentarz