Patryk Lipowski
19 Sty

Faszerowana papryka

Przepis na paprykę faszerowaną ciecierzycą, pieczarkami i suszonymi pomidorami.

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź przepis

Składniki:
-3-4 papryki kolorowe
-200 g ciecierzycy z puszki lub słoika
-1 duża cebula
-4 duże pieczarki
-200 g passaty pomidorowej
-suszone pomidory kilka sztuk
-ulubione przyprawy

Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebukę oraz pieczarki i podsmażyć do zarumienienia. Dodać ciecierzyce, suszone pomidory, pssatę pomidorową, przyprawy i poddusić. Papryki umyć przekroić na pół, wydrążyć środek, a następnie faszerować ciecierzycą z dodatkami. Piec około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie ( na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg).


Dodatkowo polecamy opisać wartości odżywcze nasion roślin strączkowych, dlaczego warto wprowadzać je w dietę:
- wysoka zawartość witamin z grupy B
- wysoka zawartość błonnika pokarmowego
- niski IG
- stosunkowo wysoka zawartość białka, które może zastąpić produkty mięsne
Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, strączki powinny znajdować się w dietach osób cierpiących z powodu otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, zespołu policystycznych jajników oraz u osób będących w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
 

Twój komentarz




POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ