Składniki:
-Czosnek 1 ząbek (4 g)
-Drożdże 0.20 g (0,2 g)
-Mąka żytnia 6 łyżek (72 g)
-Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g)
-Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g)
-Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g)
-Przyprawa bazylia 1 g (1 g)
-Przyprawa kurkuma 1 g (1 g)
-Rukola 1 garść (20 g)
-Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g)
-Sól 1 szczypta (0,25 g) -
-Szynka z indyka 2 plastry (20 g)
-Woda pół szklanki (110 g)
Wykonanie:
Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą.
Twój komentarz