W takim razie o czym należy pamiętać przygotowując śniadanie dla naszych pociech?
Pierwsze śniadanie powinno zawierać:
- węglowodany złożone pochodzące z produktów zbożowych, pełnoziarnistych takich jak pieczywo (żytnie, razowe), płatki zbożowe (owsiane, żytnie, jaglane), otręby - zapewnią sporą dawkę energii na początek dnia,
- warzywa i/lub owoce - źródło witamin i minerałów,
- mleko bądź produkt mleczny (ser żółty, twaróg, jogurt, kefir, maślanka) - źródło wapnia,
- produkt białkowy (produkty mleczne, jaja, wędlina - najlepiej upieczona samodzielnie, pasty z roślin strączkowych, ryb lub jajek) - zwiększą uczucie sytości i zabezpieczą potrzeby budulcowe młodego organizmu.
Warto, żeby w śniadaniu znalazł się też nieduży dodatek tłuszczów (masło lub margaryna miękka, źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, np. olej (rzepakowy, lniany), źródło jednonienasyconych tłuszczów np. migdały, orzechy nerkowca. Tłuszcze poprawią smakowitość potraw i umożliwą prawidłowe wykorzystanie witamin: A, D, E i K. Orzechy to dodatkowo źródło cennych witamin i minerałów - magnezu, cynku i selenu, które odpowiadają m.in. za procesy odpornościowe.
Twój komentarz