Ciasto marchewkowe (przepis na 5 porcji, jedna porcja ok. 280 kcal)
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 5 jaj,
- 20 g miodu,
- 50 g orzechów,
- 30 g rodzynek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli, sok z cytryny
Przygotowanie:
Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.
Twój komentarz