Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C ze swojej diety oraz ew. suplementacji, gdyż:
- niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
- objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
- możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
- profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
- acerola,
- owoce dzikiej róży,
- kiwi,
- cytrusy,
- owoce jagodowe,
- papaja,
- ananas,
- brokuły,
- papryka,
- szpinak,
- dynia.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz