Składniki na jedną porcję:
-Filet z dorsza 120 g (sztuka)
-Liść laurowy 1 g (1 sztuka)
-Marchew 50 g (1 sztuka)
-Oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
-Pietruszka - korzeń 20 g (pół sztuki)
-Przecier pomidorowy 7 g (1 łyżeczka)
-Przyprawa tymianek 1,5 g (pół)
-Seler korzeniowy 60 g (1 plaster)
-Sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Doprawić odrobiną soli, pieprzu i tymiankiem. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić warzywa i podsmażyć. Podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz. Sos zagotować i zalać nim rybę. Odstawić do ostygnięcia.
Twój komentarz