Składniki:
- buraki (3 duże sztuki)
- woda (1,5 litra)
- sól (1,5 łyżki)
- pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)
- liście laurowe (9 sztuk)
- ziele angielskie (6 sztuk)
- czosnek (9 ząbków)
- koper (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.
- Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.
- Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.
- Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).
- Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.
- Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.
Twój komentarz