Patryk Lipowski
11 Gru

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków

Kliknij "czytaj więcej" i sprawdź przepis

Składniki:

- buraki (3 duże sztuki)

- woda (1,5 litra)

- sól (1,5 łyżki)

- pieprz kolorowy w ziarnach (12 kulek)

- liście laurowe (9 sztuk)

- ziele angielskie (6 sztuk)

- czosnek (9 ząbków)

- koper (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

- Przygotować szklane naczynie na zakwas — mogą być zwykłe słoiki po ogórkach kiszonych. Dokładnie wyparzyć, osuszyć naczynia i przykrywki.

- Czosnek obrać z łupinek i lekko rozgnieść.

- Sól zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, by się rozpuściła.

- Buraki na zakwas pokroić na równe, mniejsze kawałki (wtedy łatwiej i szczelniej wypełnia się nimi słoiki).

- Przygotowane buraki włożyć do słoika i co jakiś czas dociskać. Pomiędzy, wsadzać czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Pozostawić 1,5 cm wolnego miejsca od wierzchu słoika.

- Na koniec buraki zalać gorącą wodą z solą. Pamiętać, by składniki zakwasu buraczanego nie wystawały ponad powierzchnię wody. Dokładnie zakręcić słoiki i postawić do góry nogami.

Twój komentarz




POKAŻ
Patryk Lipowski - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ